2010. április 22., csütörtök

Kolozsvári diákszervezetek sztrájkja

2010 árpilis 22-én, vagyis a mai napon folytatódnak a Tanügyi Minisztérium elleni sztrájkok!!!
"A Kolozsvári egyetemista szervezetek támogatják a tanügyi szakszervezetek által meghirdetett csütörtöki sztrájkot, szolidaritásuk bizonyítékaként csütörtökön nem vesznek részt a kurzusokon. Az egyetemista szervezetek csütörtökön kiadott közleménye szerint a tanügyi törvénytervezet nem tartja tiszteletben a demokrácia és az egyetemista társadalom függetlenségének elvét, és korlátozza az egyetemisták részvételét a döntéshozásban. Az egyetemisták ezért is vállalnak közösséget a tanárok által csütörtökre tervezett sztrájkkal. A Tanügyiek Szabad Szakszervezeteinek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szövetsége és az Országos Tanügyi Föderáció (FEN) képviselői a Daniel Funeriu oktatási miniszterrel folytatott keddi tárgyalásokon nem jutottak egyezségre, ezért úgy döntöttek, hogy megtartják az április 22-re beharangozott általános sztrájkot." (forrás PaprikaRádió)

"Az egyetemi hallgatók jobb elszállásolási körülményeket, az ösztöndíjak növelését valamint 50%-os utazási kedvezményt követelnek. Ha mindezt nem biztosítják számukra, az ország különböző egyetemein több ezer diák fog részt venni a hétfőre meghirdetett általános sztrájkban. Kolozsváron 10.000, a diákság követeléseit tartalmazó szórólapot és fehér karszalagot osztanak szét az egyetemisták között. - Mint tudjátok, Kolozsvár sztrájkol. Mi nem adjuk fel. Ha követeléseinket nem teljesítik hétfőn kimegyünk az utcára. Gyertek, legyünk minél többen. A romániai diákvezetők számára sztrájkfelkészítőt tartott a napokban az Ír nemzeti Diákliga vezetősége, annak érdekében, hogy eredményesen tudják megszervezni és lebonyolítani a tüntetéseket." (forrás Erdély.ma)
1989 után, kiérdemeltük a szólásszabadság jogát, és most a tanügyi minisztérium csintalan módon kiakarja az egyetemistákat nyomni az egyetemi szintű döntéshozásokból. Ha elfogadod az új tanügyi törvényt, akkor az ősztől:

1. Nem kapsz kedvezményt a tömegszállítókon
2. Megemelkednek a bentlakási bérek,  külömböző támogatásokat veszítünk
3. Jövőben 2 licensz vizsgád lessz
4. Nem tudsz 2 egyetemi évet egy év alatt elvégezni
5. És ami a legrosszabb, hogy az EGYETMISTÁKNAK NEM LESSZ JOGUK DÖNTENI EGYETMI SZINTEN

Ezek csak néhány felsorolt hátrányok, amelyekbe ütközni fogunk ha érvénybe fog lépni az új tanügyi törvény.
Nem hagyhatjuk hogy ilyen módon seperjenek le minket. Nem vehetik el tölünk azokat, a jogokat, és azokat a támogatásokat, amelyek mostanig voltak. Mindenki tudja, hogy az egyetemistáknak, fontos szerepük volt 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben is. 2010-ben is szükség van RÁD!!!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!