2010. augusztus 9., hétfő

A letöltés NEM ILLEGÁLIS

Mint ahogy sokan tudjuk, Románában egyre kényesebb kezd lenni az internetes kalózkodás témája. A hatóságok állitolag már meg is csinálták most a napokban az első letartozásokat, internetes kalózkodási vádakkal. Uh nagyon vigyázni, hogy miket töltünk le és milyen oldalokon is navigálunk.

Sok emberke megilyed, ha a hatóságok valamivel vádolják, annak ellenére, hogy nem is bűnősök. Íme bemutatok néhány letöltési mítoszt,információt amit nem árt tudni.

1. A letöltés illegális. HAMIS. Minden letöltést amit személyes célokra használunk, és ezek a letöltött anyagok, nem hadják el a számítógépedet, akkor nem tudnak semmivel sem vádolni, csak abba köthetnek bele, hogy miért nézed a filmeket magyar szinkronnal :P

2. Csak az számít mit a "share"-be teszel, nem ami az egész számítógépedben van. IGAZ. Addig amig egy program, egy dal, egy film vagy bármi ami az internetről volt letöltve, és nincs meg "share"-elve, addig nem vádolhatnak semmivel.

3. Ha megvásároltam egy CD-t, akkor meg sharelhetem. HAMIS. A legtöbb ilyen jellegű termék, egy figyelmeztetéssel is jár, amelyben a vevőt értesitik arról, hogy csakis személyes célokra használható.

4. A DC++ és az oDC-k "veszélyesebbek" mint a torretek. IGAZ. A rendőrség által leghasználtabb rendszer típus a peer to peer, ez közvetlen kapcsolta két felhsznaló között.

5. Azok akik többet kalózkodnak, jobban megbüntetik a hatóságok. HAMIS. Mindegy ha 100 megabájtnyi anyagot sharelsz, vagy 100 terrabájtnyi anyagot, egyforma képpen fognak elitélni

Mit szabad sharelni? Mindent ami saját termék, vagy saját eredeti készités, mint például egy kép, amelyet a saját fényképezőgépeddel készítettél, vagy egy videót, vagy a következő nagysikerű sláger vagy ope-source típusú programokat. Az open-source termékek a becslések szerint csökkentené a számítógép-felhasználok kiadásait 60 milliárd dollárral. Lásd itt egy lista open-source programokkal.


Mit kockáztatsz? 1 és 4 év közötti börtönbüntetést, vagyonelkopzást, sőt be is perelhetnek a szerzői jogok miatt. Abban az esetben is, ha úgy döntenek, hogy nem indítanak büntetőeljárást, a szerzői jogosultak kárpotlást is kérhetnek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!