2010. július 20., kedd

Románia gyöngye

Nem hinném, hogy butaság lenne, ha azt jelentem ki, hogy  Románia Fekete - tenger partja, az ország gyöngye. Egyszerűen csodálatos, amikor megérkezik az embere a part közelébe, és látja azt a szédítő mennyiségű vizet, nézi nézi, és keresi a part túloldalát, és sehiol semmi, csak néhány halászhajó a láthatáron, amelyek épp a finom szardellákat halásszák ki. Siet az ember gyorsan, gyorsan, hogy érjen már a beach-re, és rálép a meleg homok helyett néhány fagyis pappírra, amely hányodik a szemetestől 50 m-re.



 - Ez az igazság! - 

Szemetes a tenger part, nincs rendbe rakva, nem foglalkoznak, azzal hogy minnél jobb kondiciókat teremtsenek, hanem jobban mocskolják a partot. Szemtelenek a pincérek, szkácsok, taxi sofőrök, maxi taxi sofőrök, ujságárus...hát áljunk meg egy pillanatra, ezeknek a kereskedőknek nem az az édekük, hogy minnél jobban érezze magát a kilens, hogy jöjjön még vissza?ezek szerint nem. Ismét az ujjainkkal kell hogy mutogassunk, de most biztosra tudjuk kire kell mutatni!!!



- Ez elsősorban az emberek hibája!  -

Hogyan akarnánk egy jobb országot teremteni és egy jobb országban élni, ha az emberek nem tudnak vigyázni, még az otthonura sem. És másodszorra persze az államnak a "hibája", mert nem törödnek többet egy olyan szektorral, amely évente több millió euro-s bevételeket biztositana az államnak, és azt nem értem, hogy miért hadják, hogy usszanak el ezek a  pénzek. Ezek a pénzek elusznak a vízbe a szeméttel együtt.

 Köszönet a szüleimnek, hogy egy hetet voltam én is a tengerparton a  barátnőmmel, igaz nagyon élveztük nagyon jül telt, elég jó időt is kaptunk el,mindenünk megvolt, de amikor egy kicsit jobban körbe néztünk, a sírás ért utól. Az a látvány, hogy hogyan néznek ki a partok, milyen koszban kell, hogy az emberek lubickoljanak az elképesztő.

Miért van több turista Bulgáriában?

Biztos mindenki hallotta már, a bulgároknak az árajánlatait, ugye? Tiszta kék eget, olcsó szállást, luxus hotelekben, Csiki sört alacsonyabb áron mint Mamaia-n. A válasz egyszerű. Néhány évvel ezelött, valami komoly német befektetők, látván Románia turisztikai "arany bányját", eldöntőtték. hogy eljönnek Romániában nagyon helyre pakolják a tenger partot, és rendebn is fogják tartani, cserében engedék meg, hogy huzzanak fel néhány hotelt, és román kereskedők, csak hátradőlve várják a turistákat. Valahogy ez a csodálatos ötlet nem tetszett a román államnak, és elutasították az ajánlatokat. A németek szépen fogták a sátorfájukat, és elmentek Bulgáriába, ugyanezt az ajánlatot bemutatták a bulgár államnak is, az állam elfogdta, és hoppááá Bulgáriába többen mennek nyaralni, mint Romániába, még a románok is átverik a rendszer és inkább Bulgáriába mennek nyaralni, és nem a "litoralul românesc"-re.  A Hilton szállodai lánc a bulgár szállodákat vette a szárnyai alá, és nem a Romániai szállodákat.

Most már késő bánat, ott volt a pénz és a léhetőség a németek zsebébe, mi meg nem tudtuk elvenni, uh ezentúl is a kosszal fogunk büszkélkedni, ami Románia Fekete - tenger partjain van

2 megjegyzés:

Benkő Adorján írta...

Látom alaposan próbáltál utánajárni, hogy mi okozta ezt a "problémát". Egyetértek abban, hogy koszos a tengerpart, de attól eltekíntve a nyári szezonban alig lehet 2 négyzetméternyi területet találni a sok odalátogató közt, hogy a törülközőnket leterítsük. Tehát rengetegen látogatják igy is. Lehet vitatni, hogy miért: hogy talán azért, mert itthon nem számít a minőség, csak a mennyiség, vagy hasonlók, de ha úgy véled, hogy ez egy probléma, akkor milyen megoldást javasolsz?

Barti Zoltán írta...

A múlt hétvégén pld,a román partokon állitolag olyan 80.000 turista volt...de elhiszed azt hogy lehetne több is? :) amikor más beach-eken ez a számú turista kevésnek számít.

Hát erre a problémára lehetséges nem lenne egy konkrét válaszom, hogy mivel lehetne fellendíteni, de elsősorban az állam helyett elfogadtam volna a német befektetőket, persze ne legyünk naívak, nem lehet még a mai napig sem tudni, pontosan mit akartak csinálni a német befektetők, lehet volt valami átverés az egész ajánlatban és azért nem volt elfogadva az ajánlat. Az állam képviselői annak idején azt jelentették a sajtónak, hogy "NINCS SZÜKSÉG SENKIRE, A ROMÁN ÁLLAM EGYEDÜL IS BOLDOGUL", ahogy lássuk nem nagyon boldogul. Másodjára pedig, az emberek megkéne tanuljanak civilizáltan viselkedni. Nincs szerintem azzal semmi, hogy Mamaia-n kicsapod a szalonnát és és egy jó hagymával bevágod, de akkor ne hadj szemetet magad útán a parton.

Láttam Mamaia-t is az idén, fel van osztva 3 részre a mamaiai partrész, van egy "szegény, egy közepes és egy luxus része" - a szegény része elég cseles hely, csak rengetek a kagyló maradék a homokban, alig lehet közlekedni, de annak ellenére elég tiszta...a közepes része, pedig már sokkal cselesebb, Tenerife stílusú homok, pálmafák, és az éárak nem annyira csípősek, de viszont a partot non-stop takarították, rendben volt tartva...a luxus helyre viszont nem mentem el, nem mertem elmenni oda, főleg amikor hallottam, hopgy milyen csípős árak vannak ott :P

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!